HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen onderzoekt welke locaties binnen de gemeente geschikt zijn voor kleinschalige opvanglocaties voor asielzoekers. Een eerste rangschikking heeft geleid tot een lijst met meest kansrijke locaties. Als onderdeel van het locatieonderzoek gaat de gemeente in gesprek met inwoners en ondernemers in de betreffende wijken. Het gaat daarbij niet over de vraag of woningen voor asielzoekers gewenst zijn, maar om de vraag waar de gemeente rekening mee moet houden bij de eventuele vestiging van een kleinschalige opvanglocatie in dorp of wijk.


Locatiestudie

De gemeenteraad wil in principe meewerken aan de komst van een opvanglocatie voor asielzoekers.

In februari 2024 gaf de raad opdracht aan het college om te onderzoeken of twee of meerdere kleine opvanglocaties in de gemeente ook haalbaar zijn.

Antea Group heeft in samenwerking met een ambtelijke werkgroep alle mogelijke locaties beoordeeld en voorlopig teruggebracht tot vijf meest kansrijke locaties.

Vijf kansrijke locaties

Uit het onderzoek zijn negen locaties naar voren gekomen waar ruimte is voor asielzoekerswoningen. Hiervan lijken de volgende vijf het meest kansrijk omdat de gemeente daar eigenaar is van de gronden:

•Heerenveen Noordoost (het deel direct achter de K R Poststraat)

•Skoatterwâld, ingang Domela Nieuwenhuisweg in Heerenveen

•Schoollocatie de Roerganger in de Greiden in Heerenveen

•Feansterdyk, ‘Ombocht’, in Akkrum

•De Fjilden in Nieuwehorne.

Vroegtijdig in gesprek met inwoners, ondernemers en betrokkenen

De gemeenteraad deed daarnaast de oproep aan het college om inwoners, ondernemers en andere betrokkenen rond potentiële locaties vroegtijdig te betrekken. Omdat inwoners, ondernemers en organisaties in wijk en dorp als geen ander weten wat er speelt in de directe omgeving, willen we tijdens gesprekken in de wijk goed in beeld krijgen welke vragen of zorgen er zijn.

Gesprekken met een afvaardiging van de wijk

Omdat het niet haalbaar is met iedereen persoonlijk in gesprek te gaan, wordt een gespreksgroep gevormd van ongeveer dertig personen. De helft is inwoner, de andere helft is (vertegenwoordiger van) ondernemer(s), bewonersvertegenwoordiging en maatschappelijke organisaties. Met deze opzet en dit aantal deelnemers kan een goed, effectief en inhoudelijk gesprek gevoerd worden. Inwoners in een straal van 250 meter rondom een locatie krijgen een uitnodiging om zich hiervoor aan te melden. Bij meer aanmeldingen dan plek, loot een notaris welke inwoners kunnen deelnemen.

Vervolg van het proces

De inbreng van de gesprekken vormt het tweede deel van het onderzoek. De uitkomsten van het locatieonderzoek wordt half november voorgelegd aan het college. Het college van burgemeester en wethouders besluit dan welke locaties zij voorlegt aan de gemeenteraad.

Het kan zijn dat – op basis van de inbreng vanuit de wijken en dorpen – van deze vijf mogelijke locaties al een paar afvallen. Eind november volgt nog een formeel inspraakmoment bij de raad. Hier kan iedereen die dat wil nog zijn/haar mening meegeven aan de raad. De gemeenteraad besluit naar verwachting in januari 2025 welke locaties zij wil aanbieden aan het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers).

Heerenveen wil verantwoordelijkheid nemen voor opvang van 277 asielzoekers

Het COA heeft gemeente Heerenveen gevraagd om mee te werken aan de komst van een asielzoekerscentrum (azc). De gemeenteraad heeft aangegeven in principe mee te willen werken aan dit verzoek. In het onderzoek naar geschikte kleinschalige locaties wordt uitgegaan van minimaal twee locaties.

Meer informatie

Meer informatie over het besluitvormingsproces rond een opvanglocatie voor asielzoekers staat op www.heerenveen.nl/azcheerenveen.