HEERENVEEN - Netbeheerder Liander en de gemeente Heerenveen gaan onder de noemer van de ‘Buurtaanpak’ samenwerken om het laagspanningsnet in de woonwijken toekomstbestendig te maken. Bij de ‘Buurtaanpak’ wordt het elektriciteitsnet wijk voor wijk, buurt voor buurt en dorp voor dorp voorzien van meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels. Dat is nodig om het laagspanningsnet klaar te maken voor een duurzame toekomst.


De energietransitie is volop in beweging. Wijken gaan van het gas af, woningen worden voorzien van zonnepanelen en steeds meer mensen koken op inductie en gaan elektrisch rijden. Hierdoor wordt er steeds meer stroom verbruikt. Het elektriciteitsnet in de wijken is van oudsher niet ontworpen voor het gebruiken en zelf opwekken van energie. Daarom is het heel belangrijk volop aan de slag te gaan in de wijken. En als straks het hele laagspanningsnet verzwaard is? “Dan kunnen we in principe zo’n veertig tot vijftig jaar vooruit. Het is een flinke klus en het vraagt best veel van mensen, maar het is wel belangrijk voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet. Daar doen we het voor.”, vertelt wethouder Jelle Zoetendal.

In de samenwerkingsovereenkomst wordt door de gemeente Heerenveen en Liander de basis gelegd voor samenwerkingsafspraken die leiden tot efficiënter en planmatig plannen en werken aan de verzwaring van het laagspanningsnet. Renée Barbilion, relatiemanager Friesland bij Liander: “Er worden meer elektriciteitshuisjes geplaatst en dikkere kabels gelegd. En dat betekent dat straten open moeten. Het doel is om het met de ‘Buurtaanpak’ per gebied in één keer goed aan te pakken zodat de overlast voor de inwoners zoveel mogelijk wordt beperkt.”

De werkzaamheden aan het stroomnet zullen goed zichtbaar zijn. Inwoners worden daarom actief betrokken bij dit proces. Samen met de inwoners wordt bijvoorbeeld gekeken naar de juiste locatie voor een elektriciteitshuisje, en wordt nagedacht over de inpassing in de omgeving. Zo worden sommige huisjes groen gemaakt en andere worden omringd door een heg.


Vertraging op het middenspanningsnet (NuLelie)

Het stroomnet loopt vol op alle niveaus: laag, midden- en hoogspanning. Versteviging en het toekomstbestendig maken gaat verder dan enkel het laagspanningsnet. De afgelopen periode is gebleken dat de planning voor het toekomstbestendig maken van het middenspanningsnet (NuLelie) uitloopt. Toch is het noodzakelijk om nu ook al op het laagspanningsniveau te investeren en deze toekomstbestendig te maken, ongeacht de uitloop in de planning van het middenspanningsnet. Dit zodat we voor 2050 alle gebouwen aardgasvrij kunnen maken.