In Heerenveen kan dat, op de verkiezingsdagen (15, 16 en 17 maart), door een zogenaamde stemmal in te zetten. Speciaal voor de visueel beperkte inwoners is deze extra hulp bij het stemmen beschikbaar. In het stemlokaal van het gemeentehuis in Heerenveen kunnen de visueel beperkte inwoners uit de gemeente gebruik maken van de ‘stemmal met soundbox’. Op deze manier kunnen ook zij zelfstandig stemmen.
Hoe werkt deze stemmal?
Via de soundbox met koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan en wat het nummer van de gewenste partij en kandidaat is. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door onder de gewenste partij gaatjes te tellen. Met het potlood maakt de kiezer het gewenste vakje rood.
Op andere stembureaus
Bij de andere stembureaus in de gemeente Heerenveen kunnen slechtziende kiezers een loep met verlichting gebruiken om het stembiljet te lezen. Veel kiezers kennen ook de functie van de camera op hun telefoon om in te zoomen op het stembiljet. Ook mogen kiezers met een visuele beperking een begeleider mee te nemen naar het stembureau of een van de stembureauleden om hulp te vragen bij het stemmen.
Beschikbaarheid stemmal
In 49 gemeentes in Nederland is zo’n stemmal aanwezig voor kiezers met een visuele beperking. De gemeenteraad van Heerenveen nam een ‘motie vreemd’ van Groen Links over dit onderwerp aan; bureau verkiezingen heeft dit verder geregeld.
Onder andere de Oogvereniging, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Koninklijke Visio zetten zich in om het voor visueel beperkte mensen mogelijk te maken zelfstandig te kunnen stemmen.
In een filmpje is te bekijken hoe het stemmen op deze manier werkt: https://bit.ly/2OyeXfG