LEEUWARDEN - Gisteravond werd de eerste editie van de triënnale Arcadia afgesloten tijdens een drukbezochte slotperformance van het wandelende bos, Bosk.


De eerste tellingen laten zien dat de cultuurhonderddaagse, die van 6 mei tot en met 14 augustus duurde en zich afspeelde op diverse plekken in Fryslân, zo’n 800.000 bezoeken heeft opgeleverd.

Duizenden deelnemers werkten mee aan de bijna 200 artistieke projecten. Een van de programmaonderdelen, de kunstexpositie Paradys in Oranjewoud, is wegens succes met twee weken verlengd. De eerstvolgende editie van Arcadia staat gepland voor 2025.

Artistiek directeur Sjoerd Bootsma kijkt tevreden terug op de eerste editie van de cultuurhonderddaagse: "Als je het nieuws en sociale media gelooft, dan leven we in een wereld waarin we recht tegenover elkaar staan. Arcadia is een plek gebleken waarin mensen met elkaar in gesprek gaan over urgente maatschappelijke onderwerpen. We hebben bewust gekozen voor een langdurend evenement zodat mensen ook de ruimte kregen om zelf mee te doen. Zo is het programma gemaakt door de Friese mienskip, samen met internationale kunstenaars en cultuurmakers. Veel ervaringen kregen daardoor een intiem karakter met internationale allure.”

Nederland heeft meer Fryslân nodig

Gedeputeerde Sietske Poepjes sluit zich bij Bootsma aan: ““Arcadia heeft laten zien waarom we Fryslân ook wel eens 'it bêste lân fan d'ierde' noemen, met hier en daar wat scherpe randjes. Nederland heeft meer Fryslân nodig.” Al in 2018 zette de organisatie van Arcadia de regio op de kaart toen Leeuwarden-Fryslân de titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ droeg. Arcadia bouwt voort op dat succes. Immie Jonkman, algemeen directeur Arcadia: “Arcadia is in corona-tijd is gemaakt wat voor de nodige uitdagingen zorgde. Ik ben erg blij met het mooie programma dat we samen met heel veel overheden, scholen, culturele organisaties, het bedrijfsleven en andere partners hebben neergezet. We hebben met z’n allen echt iets in beweging gezet en kijken ernaar uit dit voort te zetten in de volgende editie van 2025.”

Wegens succes verlengd

Op verschillende plekken in de provincie kon men tijdens Arcadia genieten van onder andere de bewegende kunstwerk Bosk in Leeuwarden, het nieuwe podiumkunstenfestival PAFFF en de voorstelling Under Wetter in Wergea. Naast Bosk was een van de hoogtepunten van het evenement het programmaonderdeel Paradys dat talloze mensen uit binnen- en buitenland wist te trekken. “Deze kunstexpositie van nationaal en internationaal gerenommeerde kunstenaars in en rondom voormalige landgoederen, vorstelijke tuinen en natuurschoon, hebben we op veler verzoek verlengd tot en met 28 augustus”, aldus Bootsma. Ook lopen de muzikale theatervoorstelling Verdriet van de Zuiderzee en het gemeenschapsproject IIS nog langer door.

Over Arcadia

Arcadia is een triënnale en wordt georganiseerd door dezelfde stichting die verantwoordelijk was voor de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Gedurende 100 dagen, van 6 mei tot en met 14 augustus 2022, werden kunstenaars, cultuurmakers en denkers overal in Fryslân uitgenodigd om met hun werk vragen te stellen over wat het betekent een samenleving te zijn in een tijd van omwenteling. Arcadia gaat over de grote vragen van deze tijd, de vormgeving van onze eigen gedroomde wereld, goed voorouderschap en de toekomst van Fryslân.

Partners Arcadia

Het uitgebreide programma van Arcadia wordt mede gevormd door bijdragen van vele culturele organisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en de Friese mienskip. Daarnaast wordt het mede mogelijk gemaakt door onder meer partners Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Groen Leven, Arriva, Univé, Gieskes Strijbis Fonds en LOF.