HEERENVEEN - De grote expositie 'Aarde en Wereld' van Olphaert den Otter belooft een geëngageerd gebeuren te worden rond actuele problematiek. Kleinere presentaties richten zich op werken van Hendrik Werkman (in zijn vijfenzeventigste sterfjaar) en Hanny Korevaar, die nu eindelijk haar eerste solotentoonstelling krijgt. Hiervoor werden haar schilderijen altijd getoond in combinatie met het werk van haar man, de bekende expressionist Armand Bouten.

hoofdtentoonstelling:

Olphaert den Otter – ‘Aarde en Wereld’
3 oktober 2020 t/m 31 januari 2021

Museum Belvédère is de winnaar van de eerste Agnes van den Brandeler-prijs voor middelgrote musea. Met het geldbedrag wordt een monografische tentoonstelling voorbereid over het werk van de kunstenaar Olphaert den Otter (1955). Zijn schilderijen zijn uiterst actueel in een tijd waarin de discussies omtrent klimaat – en in het bijzonder de menselijke invloed op desastreuze klimaatverandering – hoog oplopen. Den Otter levert geen harde commentaren, maar put uit de rijke tradities van schilderkunst, filosofie en literatuur. Zo legt hij gelaagde verbindingen tussen vroeger, nu en later. Bij de expositie verschijnt een uitgebreide catalogus met een tekst van Sandra Smets.

in de kabinetten:

Hendrik Werkman – ‘Van Voerman tot Baalschem’
3 oktober 2020 t/m 10 januari 2021

Hendrik Werkman (1882-1945) is één van de belangrijkste modernisten uit Noord-Nederland. In deze compacte presentatie staan druksels uit alle fasen van zijn kunstenaarschap centraal, naast een volledige reeks uitgaven van ‘The Next Call’ en één van zijn belangrijkste schilderijen ‘Voerman’ uit 1923. De expositie geeft een representatief beeld van Werkmans artistieke ontwikkeling. Veel werken zijn afkomstig uit de voormalige collectie van architect en schilder Job Hansen (1899-1960), een vriend van de kunstenaar. Zij werden in nauwe samenspraak met Museum Belvédère verworven door kunstverzamelaars Pleun en Mieke van Toledo, en als langdurig bruikleen in het museum ondergebracht.

Hanny Korevaar – ‘Kunstenares en kosmopoliet’
19 december 2020 t/m 11 april 2021

Samen bestormden ze de (kunst)wereld en waren ze gelijkwaardige metgezellen in het leven en de liefde: het kunstenaarskoppel Hanny Korevaar (1893-1983) en Armand Bouten (1893-1965). Waar het eigenzinnige expressionisme van Bouten de afgelopen decennia een opvallende herwaardering beleefde, bleef het werk van Korevaar onterecht onderbelicht. Deze eerste solo-expositie met werken van haar hand, markeert tevens het verschijnen van een boek over haar leven en werk, dat werd geschreven door Susan van den Berg. Korevaars werk is expressionistisch van aard, maar vertoont ook surrealistische trekken. Haar oeuvre laat zich samenvatten als een geschilderd dagboek. Met voor de hoofdpersoon een vroege piek, een raadselachtige plotwending en een weemoedige afloop.