HEERENVEEN/ARNHEM - In nauwe onderlinge samenwerking presenteren Museum Arnhem en Museum Belvédère een tentoonstellingstweeluik rond het werk van Jan Mankes (1889-1920). Deze dubbeltentoonstelling zal in beide musea plaatsvinden van 25 januari tot en met 22 juni 2025.

Museum Arnhem legt in haar tentoonstelling de nadruk op een overzicht van Mankes’ werk en brengt dat in relatie tot werk van tijdgenoten; kunstenaars die hem inspireerden en kunstenaars die op hun beurt inspiratie vonden in zijn werk. Museum Belvédère concentreert zich voornamelijk op het werk dat Mankes maakte in 1909-1915, de periode waarin hij woonde in het Friese dorp De Knipe en inspiratie ontleende aan de omgeving waar thans Museum Belvédère is gevestigd.

De Friese jaren

Jan Mankes vestigde zich in 1909 met zijn ouders in De Knipe en ontwikkelde daar zijn fijnzinnige schilderkunst. Inspiratie vond hij in het landelijke gebied van Oranjewoud, dat te bereiken was via de Woudsterweg, waarop huize Mankes uitkeek, en op het erf aan de achterzijde van de woning. Daar observeerde en schetste hij de vogels en andere kleine dieren, om de voorstudies in zijn atelier uit te werken in schilderijen. Daarnaast maakte hij in De Knipe zijn eerste zelfportretten en portretten van de ouders.

De tentoonstelling in Oranjewoud geeft inzicht in de drie belangrijkste thema’s binnen Mankes’ werk – landschappen, het portretten en dieren – en zijn artistieke ontwikkeling tot aan 1915, het jaar waarin hij trouwt met Anne Zernike en De Knipe verruilt voor Den Haag.

Geestverwant Oscar Voch

Net als in Museum Arnhem wordt er in Museum Belvédère een hedendaagse geestverwant van Jan Mankes uitgenodigd: de Nederlandse kunstenaar Oscar Voch (1962). In zijn digitaal fotografische werk toont de kunstenaar verwante verstilde beelden en ingetogen stillevens, vervuld van eenzelfde tijdloosheid.

JAN MANKES

In JAN MANKES in Museum Arnhem en Museum Belvédère zijn topstukken te zien uit onder anderen het Rijksmuseum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Kunstmuseum Den Haag, Museum More Gorssel en verschillende particuliere collecties. Het tentoonstellingstweeluik zal vergezeld gaan van een uitvoerige publicatie, met een teksten van Froukje Pitstra, Jelle Bouwhuis, Han Steenbruggen en een herzien overzicht van Mankes’ volledige oeuvre.