NIEUWEHORNE - Stichting Sociaal en Vitaal organiseerde in samenwerking met GreenInclusive een open dag in Nieuwehorne. De stichting opende afgelopen zaterdag haar deuren van de ruim anderhalf hectare voedsteltuin. Ruim 300 belangstellenden kwamen een kijkje nemen en lieten zich informeren over de activiteiten van de Stichting en GreenInclusive, het bedrijf dat samen met boeren de natuurlijke grondstoffen produceert waarvan waardevolle bouwmaterialen worden gemaakt.
“Het is de tweede editie van de Open dag,” vertelt Loraine Westerneng. Zij is de drijvende kracht achter Stichting Sociaal en Vitaal. “De zelfoogsttuin produceert ruim 200.000 gezonde maaltijden per jaar voor de laagste inkomensgroep(en) die in de gemeente Heerenveen wonen.” Met ruim 80 verschillende soorten groenten, fruit, aardappelen en kruiden, is er van april t/m november volop keus voor de gebruikers.
Inmiddels maken 300 gezinnen gebruik van de zelfoogsttuin. “We merken dat de belangstelling voor onze visie op sociaal beleid toeneemt.” De open dag werd dan ook niet alleen bezocht door geïnteresseerde buurtbewoners maar ook door beleidsambtenaren van diverse gemeenten. “We zijn blij met zoveel interesse in de gezamenlijke aanpak die wij voorstaan waarin de overheid, zorgverzekeraars en het bedrijfsleven samen verantwoordelijkheid nemen om sociale, financiële en gezondheidsproblemen echt aan te pakken. Dat de open dag daar verder aan bijdraagt omdat bezoekers kunnen zien en ervaren hoe we dat hier doen, is alleen maar mooi.”
GreenInclusive Natural Products
De zelfoogsttuin is gevestigd op de locatie van GreenInclusive. Het bedrijf zet zich in voor de transitie naar een duurzame (bouw)economie, waarmee er een nieuw perspectief wordt gecreëerd voor de agrarische sector. Door natuurlijke grondstoffen in Nederland te telen, deze te verwerken tot bouwproducten wordt op grote schaal bijgedragen aan de klimaatdoelen, circulaire doelen en de doelstellingen van het landelijk gebied. De open dag in Nieuwehorne bood belangstellenden een uniek inkijkje in hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Met de hennepvelden op de achtergrond werd door het team aan geïnteresseerde boeren, bouwers en particulieren uitgelegd hoe GreenInclusive hennep teelt en welke bouwproducten ervan gemaakt worden en hoe deze kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande woningen.