Zoltin Peeter
Na zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de latere Gerrit Rietveld Academie, groeide Zoltin Peeter (1942-2019) met zijn monumentale etsen en ruimtelijk werk uit tot een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Na een verblijf in Antwerpen besloot hij zich te vestigen op het Friese platteland om zich ver van de grote kunstcentra in alle rust te concentreren op zijn werk. Het werd zijn uitvalsbasis voor vele reizen naar nog noordelijker streken, zoals IJsland en Noorwegen.
Voorbij de Noord
De vele indrukken van imposante bergketens, vlakten, kuststroken en watervallen die Zoltin tijdens zijn reizen door de noordelijke landschappen opdeed, legde hij vast in bondige schetsen. De IJslandse waterval Dynjandi neemt hierin een belangrijke plaats. In zijn atelier vormden de schetsen het uitgangspunt voor middelgrote (ca. 65 x 50 cm) en grote (ca. 200 x 150 cm) tekeningen.
Nieuwe werelden
In zijn tekeningen vertaalt Zoltin Peeter in zijn eigen, unieke beeldtaal de tijdens zijn reizen opgedane indrukken. Verschijningsvormen in de natuur worden omgevormd tot een symbool, een beeld, een teken. Zijn intentie is echter niet om de vertaalslag te maken naar die specifieke natuurindrukken. Hij gaat een stap verder en creëert zijn eigen unieke werelden:
“Ik wil die natuur juist overwinnen en mijn natuurervaringen gebruiken om een eigen beeldtaal te ontwikkelen. <…/> Het is hetzelfde en tegelijk heel anders. Met dat gegeven kan ik spelen en zo nieuwe bergen scheppen, watervallen, wolken en regenbogen.” - Zoltin Peeter
De uiteenlopende geabstraheerde motieven vormen samen geheel nieuwe werelden waarin lijnen, vormen en vlakken vooral ruimte scheppen.
Gerrit Benner prijs
Zoltin Peeter ontving in 2010 de Gerrit Benner-prijs voor beeldende kunst.