HEERENVEEN - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Met het thema Oost/West gaat Museum Heerenveen op zoek naar verhalen over (historische) ontmoetingen. Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Begrip leidt tot inzicht en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is het juist nu belangrijk om een maand lang de geschiedenis extra aandacht te geven. Het museum wil veilig en verantwoord museumbezoek binnen alle beperkingen mogelijk maken. Daarom worden bezoekers die deel willen nemen aan de activiteiten dringend verzocht te reserveren via de website www.heerenveenmuseum.nl of telefonisch op 0513-623408.
Tot 31 oktober kunnen bezoekers het museum adviseren hoe zij vinden dat er moet worden omgegaan met historische voorwerpen die te maken hebben met het slavernijverleden. Zo hangt in het Heerenveense museum het beroemde uithangbord met het logo van “De Rookende Moor”. Het is een afbeelding van een zwarte man met kroeshaar. De figuur is duidelijk gelinkt aan de tijd van de slavernij, of aan de periode waarin rijke blanke gezinnen zich lieten bedienen door zwart huispersoneel. Het brede protest tegen raciale ongelijkheid kan ons anders laten kijken naar historische voorwerpen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om het uithangbord te komen bekijken en een mening te geven.
Op 17 oktober om 15.00 uur geeft de Friese schrijver Hylke Speerstra in Museum Heerenveen een lezing over de inhoud van zijn indrukwekkende boek 'Op klompen door de dessa'. Daarin laat Speerstra een 20-tal 'Fryske jonges' aan het woord die in het voormalige Nederlands Indië een hopeloze strijd moesten leveren. De jongens van toen zijn oude mannen geworden, maar ze zijn helder genoeg om de waarheid te vertellen. En die is hard, niet zelden verbijsterend en vaak ontroerend. Veel Indië-gangers blijken hun trauma's nooit verwerkt te hebben. Opgeven voor de lezing is verplicht en kan bij onze partner de bibliotheek Heerenveen.
Op 25 oktober verzorgt Homme Wedman een webinar over Ferdinand Domela Nieuwenhuis en ons koloniaal verleden. In 1816 koloniseert Nederland na eeuwen van handel Nederlands-Indië. De inheemse bevolking wordt na 1830 verplicht 20% van hun landbouwgoederen zoals suiker, thee en koffie af te staan. Mede door het in 1860 verschenen boek Max Havelaar van Multatuli komt er steeds meer kritiek vanuit Nederland op de uitbuiting in de kolonie. Ook Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846 – 1919) trekt zich het lot van de Nederlandse Koloniën aan. In 1889 eist hij als kamerlid van de regering een herstelbetaling aan de Indische bevolking voor de diefstal van ruim 850 miljoen gulden. Daarnaast pleit hij ook voor de afschaffing van de koloniën. Tijdens deze online talk krijgt u een inzage in de vooruitstrevende maar ook tegenstrijdige gedachten van Domela Nieuwenhuis over de voormalige Nederlandse koloniën.